Oldalak

2014. szeptember 14., vasárnap

Set Top Box-ok és az XBMC

A Set Top Box-ok (STB) elsődleges funkciója a sugárzott digitális TV adások (műholdas, kábeles, földfelszíni) vétele, így ennek megfelelően speciális célhardverrel és célszoftverrel rendelkeznek. Mivel a sugárzott TV adásokra még napjainkban is komoly igény jelentkezik, így a világ STB kínálata elképesztően nagy, és kontinensenként eltérő. Az STB-kre jellemző speciális hardver a dekódoló kártya, illetve annak olvasója a CAM (Conditional Access Modul). A CAM-okból többféle változat is van a dekódoló eljárás alapján (pl. Conax, Cryptoworks, Irdeto, Nagravision stb.). A TV adás szolgáltatók az általuk sugárzott adásokat ilyen dekodoló eljárással titkosítják, és olyan Set Top Box-okat biztosítanak, melyek az adott dekodóló kártyát fogadni tudják. Ha magunknak vásárolunk STB-t, akkor olyat kell vennünk, ami tudja fogadni a szolgáltatónk dekódoló kártyáját, vagy olyat, ami bármilyen kártya olvasót tud kezelni, azaz van egy un. CI-je (Common Interface). Szintén jellegzetessége a kategóriának, hogy egy adott hardvernek rengeteg klónja van, azaz sok márkanév alatt fut egyidejűleg.

A hardveres periféria kezelést tekintve a Set Top Box-ok eddig egyértelműen le voltak maradva az asztali multimédia lejátszóktól, de főleg a nettop PC-ktől, azonban ezen a téren is előbbre léptek, és a legújabb típusok már támogatják az USB 2.0-t, a 100Mbit Ethernetet, a SATA 3-at, a Wi-Fi b/g/n-t, a DDR2 RAM-ot, a HDMI 1.4-et stb.

Az alkalmazott CPU-kat tekintve szinte mindegyik gyártó más-más beszállító SoC-át (System-on-a Chip) használja, sőt a gyártók akár termékenként is váltogatják a beszállítókat. Az talán elmondható, hogy a minőségibb német piaci termékek leginkább a Broadcom SoC-ait használják. Mindezideig a legnépszerűbb CPU architektúra a MIPS volt, de ahogy az más szórakoztató elektronikai területeken is látható, a piac elkezdett változni és legújabb tendenciaként elkezdtek ARM alapú SoC-okat használni. A nagy CPU gyártók szinte mind bemutattak új ARM alapú SoC-kat. Ami az XBMC hardver támogatását illeti, már a legújabb MIPS alapú SoC-ok is hardveresen támogatják az OpenGL-t, az ARM alapú SoC-ok pedig már egyértelműen.

A szoftvert tekintve az STB-k speciális célszoftverrel rendelkeznek, amelyet az adott STB gyártója fejleszt. Már egy ideje nagyon népszerűek lettek a Linux alapú célszoftverek, így szinte minden STB gyártó kínálatában van ilyen. Ez óriási előnnyel jár a gyártók számára, mivel a hardver kezelés így meg van oldva, csak a kezelői felületet (GUI) kell maguknak fejleszteni. Ráadásul szinte az összes nagyobb SoC gyártó támogatja a Linux környezetet. A felhasználók számára pedig azért előnyös a Linux használata, mert egyes fanatikus szoftver fejlesztők illetve csoportok, szoftver kiegészítőket (un. plugin) fejlesztenek a Linux alapú STB-khez, mellyel különféle extra funkciókat lehet elérni. Talán a legnépszerűbb ezek közül a titkosított adások szoftveres dekódolása, illetve megosztása más eszközökkel. A Linux alapnak köszönhetően megjelentek a független közösségek által fejlesztett nyílt forráskódú szoftverek is az egyes STB-khez a gyári szoftver alternatívájaként, amilyen az OpenPLi, OpenVIX vagy OpenATV stb.. Ezeket az STB gyártók is szívesen használják.

Az STB szoftverek egyértelműen a sugárzott TV adás funkciókra koncentrálnak, de az utóbbi időben megjelentek új funkciók is, mint a multimédia lejátszó, az internet és a közösségi média elérés, stb.. Sajnos ezek, főleg a multimédia lejátszás, még koránt sem hozza azt a szintet, amit pl. az asztali multimédia lejátszók képviselnek, így nem véletlenül fordult meg az STB gyártók, illetve a szoftver fejlesztők fejében az XBMC integrálása. Ez az elképzelés szerencsére találkozott egyrészt az új ARM alapú architektúrával, másrészt a tipikus STB SoC-ok OpenGL támogatásával és ennek eredményeként megjelentek az első XBMC-s STB-k. Ezek az új STB-k eddig három különböző koncepciót valósítanak meg, Linux alapú XBMC, Android alapú XBMC és E2BMC. Az E2BMC az Enigma2 és az XBMC integrációja. Mindemellett a független közösségek, mint pl. az OpenATV, OpenVIX vagy Blackhole, kínálnak olyan alternatív szoftvereket az egyes STB-khez, amelyek XBMC plugint tartalmaznak, azaz belső médialejátszóként az XBMC is futtatható. Sőt a Blackhole a VU+ STB-khez XBMC alapú szoftvert fejlesztett.

Az eddig megjelent XBMC alapú Set Top Box-ok:
 

  • Prismcube Ruby (OpenBox, AB Ipbox, Marusys)
Ez egy több gyártó klónjaként megjelent STB Linux alapú XBMC-vel.
ARM alapú Entropic PNX8496 SoC, PowerVR SGX531 GPU, DVB-S2 tuner

  • D-Cube R2
Az első E2BMC-s Set Top Box.
ARM alapú Entropic PNX8471 SoC, PowerVR SGX531 GPU, DVB-S2 tuner
 
  • MK-Digital Cube
E2BMC-s Set Top Box.
ARM alapú Entropic PNX8471 SoC, PowerVR SGX531 GPU, DVB-S2 tuner

  • HD 2400 (Opticum AX Quadbox, Mutant)
E2BMC-s Set Top Box.
MIPS alapú Broadcom BCM7424 SoC GPU-val, DVB-S2/C/T2 tuner
 
  • Amiko A3
Android 4.2.2 alapú STB, Spark2 GUI, XBMC
AmLogic Cortex A9 dual core CPU, Mali-400 MP GPU, DVB-S2 tuner
 
  • Optibox EVO Xfinity
Android 4.0.3 alapú XBMC-s Set Top Box, TVHeadend
ARM Cortex A9 single core CPU, DVB-S/S2 tuner
 
  • QviArt UNDRO
Android 4.0.4 alapú Set Top Box, XBMC
ARM Cortex A9 dual core 1.6 GHz CPU, DVB-S2 tuner
  • Galaxy Innovations Fly
Android 4.0.4 alapú Set Top Box, XBMC
Amlogic ARM Cortex A9 CPU, DVB-S/S2 tuner
http://galaxy-innovations.es/en/receivers/GIFLY.html

  • WeTek Play
Linux (OpenElec) alapú XBMC Set Top Box
Amlogic AML-8726 MX ARM Cortex A9 dual core 1.5 GHz CPU, választható DVB-S2 vagy DVB-T/T2/C tuner.

  • SOGNO SmartTV  300s
Android 4.x alapú doboz XBMC-vel, integrált DVB-S/S2 tunerrel.
ARM Cortex A9 800MHz CPU, 1 GB DDR2

  • Vigica C60S, C70S, C70T
Android 4.2.2 alapú XBMC Set Top Box
Amlogic AML-8726 MX ARM Cortex A9 dual core 1.5 GHz CPU, DVB-S2 vagy DVB-T2 tunerrel.

  • Seebo MAXX
Linux alapú XBMC Set Top Box az ausztrál piacra.
Intel Atom dual core CPU, nVidia GeForce GT218 GPU, 2GB RAM, dual DVB-S2 tuner.

  • VU+
A népszerű VU+ STB-khez a Blackhole XBMC alapú szoftvert fejlesztett. A szoftver elérhető a Solo2, SoloSE és Duo2 modellekhez.

  • Antik technology TV Home Gateway
Ez egy különleges átmenet a Set Top Box-ok és Androidos média lejátszók között.
Linux 2.6 alapú, de Android 4.0 + és XBMC is támogatott
ARM alapú STiH416 SoC, dual core CPU, Mali-400 MP quad core GPU, 4 tuneres (DVB-T/C/S2)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése